Eigenaar van een of meerdere bedrijfspand(en)?

Vanaf dit jaar legt de overheid ondernemers bepaalde verplichtingen op om meer energie te besparen. Dit kunnen verplichtingen zijn m.b.t. de Wet Milieubeheer tot het verkrijgen van een energielabel C voor kantoorgebouwen.

Wetgeving

Gebruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen, als u de kosten hiervoor in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen. Deze maatregelen worden vastgelegd per sector. Gebruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 200.000 kWh stroom of 75.000 m3 gas? Dan kan de gemeente eisen dat u een energiebesparingsonderzoek (Energie-audit) uitvoert.

Verkoopt u uw bedrijfspand of verlengt of vernieuwd u de huurovereenkomst? Dan bent u verplicht een energielabel te overleggen.

Heeft uw airconditioningsysteem op gebouwniveau een koelvermogen van meer dan 12KW? Dan bent u verplicht een maal in de 5 jaar het airconditioningsysteem te laten keuren. Een goed afgesteld aircosysteem bespaart 10% tot 30% aan energie.

Energielabel C kantoren

De energielabel C-verplichting (de verplichting vereist een Energie-Index van ≤ 1,3 of beter) voor kantoren gaat gelden vanaf 1 januari 2023. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Wel gelden er enkele uitzonderingen, waaronder:

– Kantoor(ruimte) gebruikt als nevenfunctie (<50% gebruiksoppervlak heeft kantoorfunctie).

– Monumenten (Rijk/prov./gem.). Beschermde stads- en dorpsgezichten behoren hier niet toe.

– Binnen 2 jaar te slopen/transformeren/onteigenen panden.

Stappenplan

De gevolgen van de wetgeving en verplichtingen zijn voor elke onderneming weer anders. Om inzichtelijk te krijgen wat dit voor uw onderneming betekent heeft En-ebel een stappenplan opgesteld. Aan de hand van dit stappenplan wordt duidelijk waar voor u de verbeterpunten en kansen liggen.

En-ebel

En-ebel kan op het gebied van verduurzaming veel voor u betekenen. We kunnen het gehele traject ondersteunen maar u kunt ook zelf zaken regelen. En-ebel laat u hier volledig vrij in en ondersteunt alleen daar waar u het nodig acht.

 

Benieuwd naar het stappenplan en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

SHARE IT:

Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.