Wanneer ben je als ondernemer verplicht te verduurzamen en wat zijn de subsidiemogelijkheden?

Sinds kort ben je in Nederland verplicht om te verduurzamen als je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000m3 aardgas per jaar verbruikt en de investeringen zich binnen 5 jaar terug verdienen.

Hoe haal je er het maximale uit?

Overweeg je te verduurzamen? Goed nieuws! Je hoeft niet alles zelf te betalen. Je kunt voor verschillende subsidies in aanmerking komen. Bij En-ebel doen we vaak verduurzamingsprojecten waarbij we de subsidiemogelijkheden voor de klant onderzoeken. Samen met diverse subsidieadviesbureaus zorgen we ervoor dat het bedrijf de maximale subsidie ontvangt. De meest bekende subsidies zijn de EIA (Energie-InvesteringsAftrek) en de SDE+ (Stimulering Duurzaam Energieproductie)

EIA

Investeer je in energiebesparende bedrijfsmiddelen zoals ledverlichting of HR-beglazing? Dan kun je via de EIA een deel van de investeringen aftrekken van je fiscale winst. Check even op de energielijst 2019 welke energiebesparende bedrijfsmiddelen in aanmerking komen.

SDE+

Gaat je bedrijf of onderneming zelf hernieuwbare energie produceren? Dan kun je je project aanmelden voor SDE+. Vijf categorieën van duurzame energieproductie maken kans op subsidie: biomassa, geothermie, waterkracht, wind op land en zonne-energie.

Voor elke subsidie je in aanmerking komt is dus afhankelijk van de manier van verduurzamen. Verken ook eens de subsidies in jouw provincie of gemeente. Soms is daar ook nog een ‘potje’ beschikbaar.

Ook benieuwd voor welke subsidie je in aanmerking kunt komen? Kijk dan eens op de subsidiewijzer van de RVO www.rvo.nl/subsidies-regelingen/

Hulp nodig? En-ebel helpt je graag op weg.

SHARE IT: